Woningmarkt richt blik op Open Huizen Dag

De huizenmarkt maakt zich weer op voor de NVM Open Huizen Dag komende zaterdag. Dan openen ruim 56.000 woningen hun deuren voor potentiële kopers. Het aantal woningen dat meedoet is de afgelopen edities alleen maar gegroeid, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

 

Analyses laten volgens de makelaarsvereniging zien dat woningen die aan deze dag meedoen een grotere kans hebben om verkocht te worden dan woningen die niet deelnemen. Van de huizen die op 1 oktober aan de open dag meededen, was na een half jaar 17 procent verkocht. Bij de huizen die niet meededen was dit 10 procent.

"Een groot verschil, wat slechts ten dele wordt verklaard door het feit dat de meer courante woningen aan de openhuizendag meedoen, en de minder courante woningen niet", zegt woordvoerder Roeland Kimman van de NVM. Minder courant zijn bijvoorbeeld vrijstaande, of duurdere woningen.

Aan de laatste editie deden ruim 50.000 woningen mee. Dat was 30 procent van de 170.000 woningen die toen in de verkoop stonden. De dag trok 95.000 bezoekers, tegen 130.000 bij de voorjaarseditie. Het uitzonderlijk mooie weer en onzekerheid over de economie en de woningmarkt zorgden voor minder bezoekers aan de open dag.

Volgens de NVM laat het effect van de NVM Open Huizen Dag zich al in de aanloop naar de dag gelden. In de metingen van het aantal transacties op weekbasis ziet de makelaarsvereniging iedere keer een lichte piek in de week voorafgaand aan een open dag. "Naar alle waarschijnlijkheid zijn dit mensen die voor zekerheid gaan en de woning kopen voordat deze nieuwe geïnteresseerde woningzoekers aantrekt."

De verwachting is dat aan deze lente-editie meer woningen dan ooit mee zullen doen. De makelaars doen er alles aan om kopers ervan te overtuigen dat het nu hun markt is. Ze wijzen op de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting, de relatief lage rente, een goede onderhandelingspositie door het grote aanbod en een verhoogde NHG-garantie.

ZA 31/03/12
Nieuws
Promotievideo
brandt bedrijfshuisvesting brandt hypotheken & assurantiën

Vul onderstaande velden in.

Voorletters:
Naam: *
Adres:
Huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Telefoon:
E-mail: *
Ik wil graag meer informatie over:
Toelichting:

 

Vul onderstaande velden in.

Voorletters:
Naam: *
Adres:
Huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Telefoon:
E-mail: *
Klachten / complimenten:

 

Vul onderstaande velden in.

Naam: *
Mijn email: *
Naam vriend(in): *
E-mail vriend(in): *
Bericht:
Object: