Wat gebeurt er met de restschuld?

Het aantal huizenverkopers met een restschuld is in het eerste kwartaal van dit jaar scherp gestegen door de gedaalde woningprijzen. Ook het verliesbedrag loopt op door de negatieve prijsontwikkeling, blijkt uit cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning. Maar wat gebeurt er met de restschuld op de woning?

"De resterende hypotheekschuld kan worden omgezet in een consumptief krediet, in de vorm van een persoonlijke lening. Maar de schuld kan ook worden afgelost, of meegefinancierd worden in een nieuwe hypotheek", vertelt Margo van Wijgerden van Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker in Nederland.

Voor een persoonlijke lening moet wel een fors hogere rente worden neergeteld in vergelijking met de hypotheekrente, want de bank heeft geen onderpand. Ook het voordeel van hypotheekrenteaftrek verdwijnt met een persoonlijke lening. "Dus als je een flinke restschuld hebt, kunnen die extra maandlasten pittig zijn’’, vervolgt Van Wijgerden.

De rente die moet worden neergeteld hangt sterk af van de de hoogte van de nieuwe lening. Voor een persoonlijke lening van bijvoorbeeld 2500 euro rekent Rabobank jaarlijks 13,9 procent; bij 50.000 euro is dat 8,4 procent. De maximale looptijd van een dergelijke lening is 60 maanden. "We kijken daarbij wat gunstig en realistisch is voor de klant", zegt de Rabo-woordvoerster.

Maar de bank zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het geld op een of andere manier terugkomt. "Het moet wel worden terugbetaald, anders blijft die schuld toch altijd aan je kleven."

WO 03/04/13
Nieuws
Promotievideo
brandt bedrijfshuisvesting brandt hypotheken & assurantiën

Vul onderstaande velden in.

Voorletters:
Naam: *
Adres:
Huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Telefoon:
E-mail: *
Ik wil graag meer informatie over:
Toelichting:

 

Vul onderstaande velden in.

Voorletters:
Naam: *
Adres:
Huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Telefoon:
E-mail: *
Klachten / complimenten:

 

Vul onderstaande velden in.

Naam: *
Mijn email: *
Naam vriend(in): *
E-mail vriend(in): *
Bericht:
Object: