ING: meer vertrouwen in de woningmarkt

Starters en woningbezitters hebben door de verlaging van de overdrachtsbelasting nu meer vertrouwen in de woningmarkt. Dat blijkt uit het ING WoonBericht, een periodiek onderzoek onder meer dan 1000 woningbezitters en potentiële starters.

De verlaging van de overdrachtsbelasting heeft indruk gemaakt: Acht op de tien is (zeer) positief over de maatregel. Potentiële starters zijn zich meer gaan orienteren op de woningmarkt en denken sneller een geschikt koophuis te vinden. Woningbezitters denken massaal hun huis nu sneller te kunnen verkopen.

De ING WoonIndex is in het derde kwartaal uitgekomen op 99 punten. Dat is een stijging van 6 punten ten opzichte van het vorige kwartaal. Hiermee is het vertrouwen weer terug op het neutrale niveau van begin 2011. Ten opzichte van het vorige kwartaal zijn de verwachtingen van woningbezitters en starters positiever over de aspecten hypotheekrente, het aantal verkochte huizen, de huizenprijzen en of het nu een goede tijd is om een woning te kopen. De verwachting over de eigen financiële situatie is nagenoeg gelijk gebleven. Het vertrouwen onder starters is hoger dan onder woningbezitters (105 versus 97 punten).

Dennis Noordervliet, Directeur Marketing Hypotheken ING: “Dat mensen meer vertrouwen hebben in de woningmarkt is goed te verklaren. Als je bijvoorbeeld een woning op het oog hebt die 250.000 euro kost betaalde je eerder 15.000 euro aan belasting (6%) en nu 5.000 euro (2%). Dat scheelt 10.000 euro. Voor veel consumenten betekent dit een flinke besparing op hun hypotheek. Ze kunnen voordeliger een woning kopen en besparen op hun woonlasten. Of ze hebben meer ruimte voor een verbouwing.”

De meeste Nederlanders zijn bekend met de verlaging van de overdrachtsbelasting (89 procent). De maatregel wordt door 78 procent van de consumenten als (zeer) positief ervaren. Ruim een kwart van de starters (28 procent) zegt zich door de verlaging van de overdrachtsbelasting meer op de woningmarkt te gaan oriënteren. Bijna driekwart van de koopwoningbezitters (72 procent) denkt dat ze hun huis nu makkelijker kwijt kunnen raken. Ruim de helft van de starters denkt nu sneller een geschikt huis te kunnen kopen (55 procent).

Dennis Noordervliet: “Het onderzoek laat zien dat de overheid er met de verlaging van de overdrachtsbelasting in geslaagd is om het vertrouwen van de Nederlander in de woningmarkt een impuls te geven. Vooralsnog is de verlaging van de overdrachtsbelasting een tijdelijke maatregel en moeten we afwachten of dat zo blijft. Voor het vertrouwen in de woningmarkt zou het goed zijn als de belasting op verhuizen laag blijft.”

Geld dat men bespaart door de verlaging van de overdrachtsbelasting wordt graag besteed aan de verbouwing van het nieuwe huis (19 procent). Eén op de vijf starters kiest voor een duurder huis. De helft zou het niet besteden, maar goedkoper willen wonen (52 procent). De voorkeur voor een bestaande of nieuwbouwwoning is nauwelijks veranderd (5 procent).

DO 15/09/11
Nieuws
Promotievideo
brandt bedrijfshuisvesting brandt hypotheken & assurantiën

Vul onderstaande velden in.

Voorletters:
Naam: *
Adres:
Huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Telefoon:
E-mail: *
Ik wil graag meer informatie over:
Toelichting:

 

Vul onderstaande velden in.

Voorletters:
Naam: *
Adres:
Huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Telefoon:
E-mail: *
Klachten / complimenten:

 

Vul onderstaande velden in.

Naam: *
Mijn email: *
Naam vriend(in): *
E-mail vriend(in): *
Bericht:
Object: