Bank steekt helft daling hypotheekrente in eigen zak

Banken geven slechts de helft van de rentedaling op de kapitaalmarkt door aan de consument. Dit blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer van Vereniging Eigen Huis. Die roept de politiek op om in te grijpen en de hoge winstmarges aan te pakken.

In de periode mei 2012-mei 2013 is de gemiddelde hypotheekrente die klanten moeten betalen met 0,56 procentpunt gedaald (van 4,33% naar 3,77%). Tegelijkertijd is de extra winstmarge van de banken gestegen met 0,58 procentpunt (0,38% naar 0,96%), aldus VEH.

Bij de populairste rentevaste periode, 10 jaar vast, ziet de huiseigenaar volgens de vereniging nog minder terug van de daling van de financieringskosten. De 10 jaar vaste hypotheekrente daalde met 0,36 procentpunt (van 4,78% naar 4,42%). De extra winstmarge voor de banken steeg in die periode met liefst 0,72 procentpunt (van 0,54% naar 1,26%).

Huiseigenaren betalen maandelijks honderden euro’s te veel

De winstmarges zijn op dit moment historisch hoog en hypotheken zijn hierdoor veel duurder dan nodig. De extra marges van banken komen direct uit de zak van de huiseigenaren. Die betalen al jaren maandelijks honderden euro's te veel. Door gebrek aan concurrentie stijgt de marge op de hypotheekrente onverminderd door, terwijl de politiek weigert in te grijpen, analyseert VEH.

Die noemt dit onacceptabel, en helemaal in een tijd waarin steeds meer huiseigenaren ‘onder water’ staan, de huizenprijzen zien dalen en soms moeite hebben om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. VEH roept daarom de politiek op in te grijpen door een maximum te stellen aan de winstmarges.

VR 26/07/13
Nieuws
Promotievideo
brandt bedrijfshuisvesting brandt hypotheken & assurantiën

Vul onderstaande velden in.

Voorletters:
Naam: *
Adres:
Huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Telefoon:
E-mail: *
Ik wil graag meer informatie over:
Toelichting:

 

Vul onderstaande velden in.

Voorletters:
Naam: *
Adres:
Huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Telefoon:
E-mail: *
Klachten / complimenten:

 

Vul onderstaande velden in.

Naam: *
Mijn email: *
Naam vriend(in): *
E-mail vriend(in): *
Bericht:
Object: