AFM juicht nieuwe hypotheekregels toe

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat de nieuwe hypotheekregels, zoals die zijn voorgesteld door minister De Jager aan de Tweede Kamer, van 'groot belang voor de consument'. De financiële waakhond vindt de voorstellen 'sterk bijdragen aan het centraal stellen van het klantbelang'.

Volgens De Jager moeten consumenten standaard drie maanden voor afloop van de rentevastperiode geïnformeerd worden en een nieuw aanbod krijgen. Ook moet de samenstelling van het variabele rentetarief transparanter zijn. Verder mag er geen verschil zijn in de rente die nieuwe klanten krijgen in vergelijking met de rente die bestaande klanten krijgen aangeboden.

Deze voorgestelde regels zijn in nauwe samenspraak en op advies van de AFM opgesteld. Ze worden de komende weken geconsulteerd en moeten per 1 januari 2013 ingaan.

In 2009 constateerde de AFM dat bij variabele hypotheekrentes (met een looptijd tot een jaar) lang niet altijd duidelijk is hoe deze zijn samengesteld. Daardoor is het voor consumenten lastig om de impact van bijvoorbeeld een stijgende ECB-rente op hun eigen tarief goed te kunnen inschatten.

Uit een AFM-onderzoek van twee jaar geleden naar oversluiten bleek dat hypotheekaanbieders veelal hoge 'prolongatie'-tarieven rekenen als de rentevastperiode is afgelopen. De tarieven verschilden tot enkele tienden van procentpunten. Deze vormden daarmee een omgekeerde bonus voor trouwe klanten.

Tegelijkertijd kregen consumenten in veel gevallen pas laat een nieuw rentevoorstel van hun eigen bank. Hierdoor werd volgens de AFM het overstappen naar een andere aanbieder bemoeilijkt, gezien de haast die dan is geboden en de moeite die veel consumenten dan niet willen nemen vanwege de complexiteit van een dergelijke stap.

WO 18/04/12
Nieuws
Promotievideo
brandt bedrijfshuisvesting brandt hypotheken & assurantiën

Vul onderstaande velden in.

Voorletters:
Naam: *
Adres:
Huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Telefoon:
E-mail: *
Ik wil graag meer informatie over:
Toelichting:

 

Vul onderstaande velden in.

Voorletters:
Naam: *
Adres:
Huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Telefoon:
E-mail: *
Klachten / complimenten:

 

Vul onderstaande velden in.

Naam: *
Mijn email: *
Naam vriend(in): *
E-mail vriend(in): *
Bericht:
Object: